Workshop - Asielprocedure

Gepubliceerd op 22 augustus 2023 om 18:44

Om de mensen in het kamp beter te leren begrijpen zijn er verschillende workshops. De workshop over asielprocedure is er één van. Het doel van deze workshop was om meer kennis te krijgen over de asielprocedure die de vluchtelingen doorlopen. Hierin werden ook wat interessante, maar ook bizarre feiten gedeeld over *pushbacks en de hele procedure. 

 

Woensdag 19 juli - Workshop asielprocedure

Voor de vluchtelingen is hun interview, dat is voor hen bijna het belangrijkste gesprek van hun leven. In dit interview wordt getoetst of dat de vluchteling daadwerkelijk in Europa moet leven om een veilige plek te hebben. Is er geen andere veilige plek voor jou in jouw thuisland? Of in Turkije bijvoorbeeld? Specifiek moeten mensen uit Syrië, Bangladesh, Somalië, Afghanistan en Pakistan aantonen dat Turkije geen veilig land voor hen is om in te verblijven. Dat is natuurlijk heel moeilijk om aan te tonen dat Turkije geen veilig land is als je er bijvoorbeeld maar voor korte tijd doorheen bent gereisd.

Het interview vindt ontzettend snel plaats nadat de resident is aangekomen in het kamp, bijna altijd binnen 1 maand. Maar dat heeft nadelen: de mensen hebben een traumatische reis achter de rug en dan opeens hebben ze hét belangrijkste interview van hun leven. Dus: weinig tijd om het interview voor te bereiden en juridisch advies te ontvangen. Ze worden namelijk niet gewezen op het feit dat er juristen zijn die willen helpen. Als Eurorelief hebben wij lawyer kaartjes bij ons, zodat we die kunnen geven aan de mensen als ze bijvoorbeeld bij een van onze activiteiten komen en aangeven dat ze nog geen interview hebben gehad. Het interview vindt heel snel plaats, maar de uitkomst laat verschrikkelijk lang op zich wachten. Daar gaan meerdere maanden overheen, voor sommige zelf 8 maanden of nog langer.

  • Wat cijfers:
    • In 2015 kwamen 856.723 mensen aan in Griekenland, waardoor Griekse eilanden overbevolkt waren, omdat er een invasie aan vluchtelingen aankwam.
    • In 2016, na de Turkije deal, daalde dit aantal naar 173.450 mensen. Volgens de Turkije deal zou Turkije vluchtelingen weer terugnemen als zij een negatieve uitkomst van hun interview zouden hebben, maar in de praktijk gebeurt dit niet.
    • Daarnaast vinden er veel *pushbacks plaats. In 2022 waren er 988 pushbacks, waar 26.133 mensen de dupe van waren en teruggestuurd werden naar Turkije. Bij meer dan 1/3 van deze zaken (bijna 10.000 mensen) waren aangekomen op een van de Griekse eilanden en werden daarna teruggestuurd in Griekse wateren.
    • Meer dan 90% van de vluchtelingen op Samos heeft op z’n minst 1x een p*ushback meegemaakt.
    • In 2022 kwamen er 12.758 asielzoekers aan in Griekenland.

In de wet lijkt alles wel goed opgeschreven te zijn, maar in praktijk is dit zo anders. Zo zijn er regels voor zwangere vrouwen. Maar een tijdje geleden hoorde ik dat een vrouw, voor wie wij 2 dagen daarvoor een birthday party hadden georganiseerd, werd een paar dagen later verplaatst naar een ander eiland en is daar bevallen van haar kindje. Terwijl een hoogzwangere vrouw eigenlijk niet mag reizen. Zo vindt er heel wat onrecht plaats voor vluchtelingen en blijven ze altijd afhankelijk van de beslissingen die andere mensen voor hun maken. 

*Pushback: Bij een pushback worden vluchtelingen letterlijk teruggeduwd van het ene naar het andere land en wordt het internationale recht op het vragen van asiel genegeerd. In deze situatie wordt er mogelijk gebruik gemaakt van geweld om vluchtelingen tegen te houden. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.